ΑΛΕΞΑΝΔΡoΣ ΙΒΑΝΙΔΗΣ
Συγγραφέας  


2.
Οι σπουδαστές του τμήματος Εγκληματολογίας του εργαστηρίου Tabula Rasa συμμετείχαν με επιτυχία στο 10ο Διεπιστημονικό Φοιτητικό Συνέδριο, “Student Excellence Conference 2023”. Ένα κορυφαίο Συνέδριο, στα πρότυπα διεθνών ακαδημαϊκών συνεδρίων, όπου παρουσιάστηκαν θέματα σχετικά με σύγχρονες τάσεις σε διάφορα επιστημονικά πεδία γνώσεων.
Οι Μισέλ Ε. Αρματά, Μπάμπης Γιαννιός, Αλέξανδρος Ιβανίδης, Ευαγγελία Καλλίνη, Στέλλα Κουρμούλη, Δέσποινα Παγουρτζή, Ανδρέας Πανταζής, Φανή Παπαμήλιου  και Ίνα Τολέδο, με την επίβλεψη της καθηγήτριάς τους, Έλενας Μπολονάση, διεξήγαγαν έρευνα με θέμα «Η στάση της κοινωνίας απέναντι στο έγκλημα του βιασμού». Η ομάδα εκπροσωπήθηκε στο Συνέδριο από τις σπουδάστριες Δέσποινα Παγουρτζή και Στέλλα Κουρμούλη.
Οι σπουδαστές δημιούργησαν ένα ερωτηματολόγιο που διαμοιράστηκε σε όλη την Ελλάδα, κι αφού συγκέντρωσαν δείγμα 700 ατόμων, εξέτασαν ενότητες όπως: η προκλητικότητα, ο στιγματισμός και η δευτερογενής θυματοποίηση, το φύλο και ο βιασμός, βαρύτητα ποινών, βιασμός και σεξουαλικός προσανατολισμός.
Στόχος της έρευνας ήταν να διερευνηθούν οι κοινωνικοί παράγοντες που κάνουν τις περισσότερες επιθέσεις βιασμού να μένουν στην αφάνεια.
Αλλάζοντας τη στάση της κοινωνίας απέναντι στα θύματα βιασμού μέσω της εκπαίδευσης, της ευαισθητοποίησης και της στήριξης των θυμάτων, η αναφορά επιθέσεων βιασμού μπορεί να αυξηθεί και – μακροπρόθεσμα – να μειωθούν τα ποσοστά εγκληματικότητας. Με αυτόν τον τρόπο η αντεγκληματική πολιτική γίνεται πιο αποτελεσματική.
Η αμφισβήτηση των προκαταλήψεων και των μύθων είναι απόδειξη προόδου σε κάθε κοινωνία.
Το συνέδριο διενεργήθηκε από το Mediterranean College και πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του.
Το επιτελείο των καθηγητών και των σπουδαστών του εργαστηρίου δημιουργικής γραφής Tabula Rasa, συγχαίρει τους σπουδαστές Μισέλ Ε. Αρματά, Μπάμπη Γιαννιό, Αλέξανδρο Ιβανίδη, Ευαγγελία Καλλίνη, Στέλλα Κουρμούλη, Δέσποινα Παγουρτζή, Ανδρέα Πανταζή, Φανή Παπαμήλιου  και Ίνα Τολέδο, καθώς και την καθηγήτρια Εγκληματολογίας Έλενα Μπολονάση και τους εύχεται: «Πάντα επιτυχίες»!

 


1.

Ένα κείμενό μου από το σεμινάριο της εγκληματολογίας στο Tabularasa ανέβηκε στο Blog της σχολής.

15.02.2023

https://grtabularasa.blogspot.com/2023/02/blog-post.html